Switch to English

Cum cumpăr o locuință pentru tineri?

Locuinţele pentru tineri pot fi achizitionate dupa o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare de la instituții financiare autorizate, inclusiv cu garanția statului, sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii. 

Puteți cumpăra o locuință pentru tineri în rate pe care le veți achita către autoritățile publice locale cu un avans de minim 15% din valoarea de vânzare. Dobânda este constituită din dobânda de referință a BNR, la care se adaugă două puncte procentuale și se aplică la valoarea rămasă de achitat a locuinței.

Transferul de proprietate asupra locuinței către cumpărător se va produce dupa ce veți achita integral valoarea de vânzare. Până la acea dată locuința  rămâne în administrarea autorităților publice locale.

Odată cu dreptul de proprietate asupra locuinței, veți dobândi dreptul de proprietate asupra cotelor-părți de construcții și instalații, asupra dotărilor care se pot folosi doar în comun și dreptul de folosință asupra cotei-părți de teren aferentă acesteia, pe durata existenței clădirii. 

Prin Ordonața de Urgență nr. 55/24.06.2021 pentru modificarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, s-au adus  modificări privind modalitatea de calcul a prețului locuințelor ANL.

Astfel, valoarea de vânzare reprezintă valoarea de investiţie a construcţiei, diminuată cu contravaloarea sumelor rezultate din cuantumul chiriei reprezentând recuperarea investiţiei, calculată în funcţie de durata normată de funcţionare a clădirii, reţinută de autorităţile administraţiei publice locale, ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi/sau centrale, şi virată către A.N.L. conform prevederilor legale şi actualizată cu rata inflaţiei, comunicată de către Institutul Naţional de Statistică. Rata inflaţiei se calculează de la data punerii în funcţiune a locuinţei până la data vânzării acesteia. Pentru acoperirea cheltuielilor de promovare, publicitate imobiliară, evidenţă şi vânzare, unităţile prin care se efectuează vânzarea, potrivit legii, beneficiază de un comision de până la 1% din valoarea de vânzare calculată a locuinţei, comision care se include, împreună cu valoarea de vânzare a locuinţei, în preţul final de vânzare al acesteia. Valoarea de vânzare stabilită, se ponderează, numai după diminuarea cu amortizarea calculată şi actualizarea cu rata inflaţiei, cu un coeficient determinat în funcţie de ierarhizarea localităţilor pe ranguri.

Locuințe pentru tineri prin Programul „Noua Casă”

Locuințele pot fi achiziționate și prin Programul „Noua Casă”. Pentru detalii, vă rugăm să accesați site-ul www.fngcimm.ro

Bănci care au alocat exclusiv pentru ANL  plafon de garantare de către FNGCIMM și care acordă credite pentru locuințele construite prin programul derulat de ANL Locuințe pentru tineri destinate închirierii :

BCR - BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ SA

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE SA

RAIFFEISEN BANK SA

BANCA TRANSILVANIA SA

ALPHA BANK ROMANIA SA

CEC BANK SA

BANCA COMERCIALĂ INTESA SANPAOLO ROMÂNIA SA

ING BANK N.V.

BANCA MILLENNIUM SA

PIRAEUS BANK ROMANIA SA

BANCPOST SA

BANK LEUMI ROMÂNIA SA

CREDIT AGRICOLE BANK ROMÂNIA S.A.

UNICREDIT TIRIAC BANK SA

MARFIN BANK (ROMÂNIA) SA

 

Locuințe pentru tineri cu credit ipotecar

De asemenea, locuințele pentru tineri pot fi achiziționate prin credite contractate de la băncile: BCRBCR Banca pentru LocuinteCEC BankPiraeus BankBRDRaiffeisen Banca pentru LocuinteMarfin Bank, Banca Transilvania  , Intesa SanPaolo Bank, Bank Leumi etc.

Locuințe pentru tineri cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii

Dacă îndepliniți condițiile de vânzare, puteți cumpăra o locuință pentru tineri și cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii.

 

Pentru informații suplimentare privind modalitatile de vânzare a locuințelor pentru tineri, vă rugăm să vă adresați primăriilor pe a căror rază administrativă sunt construite locuințele sau Agenției Naționale pentru Locuințe, la adresa de e-mail relpub@anl.ro, sau la numerele de telefon 021/307.67.19.

Cum cumpăr o locuință pentru tineri?

LISTĂ LOCUINȚE PENTRU TINERI CARE POT FI CUMPĂRATE Descarca
Precizări referitoare la vânzarea locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii Descarca
Vânzare locuințe tineri - clarificări Anexa 23 Descarca